Vadelma Muskoka

Rubus idaeus

11,95 

/kpl

Vadelma Muskoka on runsassatoinen ja kestävä FinE-lajike. Marjat ovat melko suuria, pyöreähköjä ja makean aromikkaita. Runsas sato kypsyy melko aikaisin. Lajikkeen versot ovat rentokasvuisia.

Tilapäisesti loppu varastosta

EAN: 6419127600651 Tuotetunnus: 65417486005477 Osasto:

Vadelma Muskoka

Vadelma Muskoka on runsassatoinen ja kestävä FinE-lajike. Marjat ovat melko suuria, pyöreähköjä ja makean aromikkaita. Runsas sato kypsyy melko aikaisin. Lajikkeen versot ovat rentokasvuisia.

Vadelma eli vattu on kaksivuotinen, piikikäsvartinen puolipensas, ja sitä tapaa luonnonvaraisena kaikkialla Suomessa, aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Vadelma luokitellaan puolipensaaksi, eli maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja. Vadelman marjasadosta päästään nauttimaan Etelä-Suomessa heinäkuun lopulla ja pohjoisessa pari kolme viikkoa myöhemmin.

Vadelman hoito

Lämmin, tuulensuojainen ja aurinkoinen paikka on omiaan vadelmalle. Se viihtyy lämpimässä ja multavassa maassa. Maan tulee olla runsasmultaista, tuoretta, kuohkeaa ja hyvin kalkittua. Sopiva multa vadelmalle on Kekkilä Luonnonmukainen Puutarhamulta. Taimet istutetaan 50 cm välein.

Keväisin vadelma kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella. Heinäkuussa vadelmat lannoitetaan toisen kerran hoitolannoituksena. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoite auttaa talvehtimisessa ja parantaa seuraavan vuoden satoa. Poutakausina vadelmakasvustoja kastellaan.

Vadelma leviää helposti, joten karkulaiset on hyvä nyhtää pois. Vadelman taimet uusitaan, kun sato vähenee tai taudit alkavat vaivata.

  • 3 litran astiataimi
  • Alkuperämaa Hollanti

Kuvan yksilö kuvaa kasvia otollisissa olosuihteissa. Kasvin ulkonäkö ja koko vaihtelee kasvukauden mukaan. Perennoja ja muita monivuotisia saatavilla keväästä alkusyksyyn.

Paino 6 kg (kilogramma)
Kasvupaikka

Aurinkoinen, Puolivarjoinen

Keväisin vadelmatarha kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella. Heinäkuussa vadelmat lannoitetaan toisen kerran hoitolannoituksena. Elo-syyskuussa annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoite auttaa talvehtimisessa ja parantaa seuraavan vuoden satoa.
Poutakausina vadelmakasvustoja kastellaan.
Puutarhavadelmat, joista kasvaa 150–250 cm korkeita, tuetaan kahden (rauta)langan väliin. Versot tuetaan 4 m välein sijoitettuihin ja 1,5 m korkeisiin tukipuihin viimeistään seuraavana syksynä istutuksesta. Tukipuiden väliin pingotetaan rautalangat.
Vanhat versot leikataan sadonkorjuun päätyttyä pois. Uusista versoista jätetään tainta kohti 5-8 versoa.
Vadelma leviää helposti, joten karkulaiset pitää nyhtää pois. Vadelman taimet uusitaan, kun sato vähenee tai taudit alkavat vaivata.
Aurinkoinen

Kasvupaikka

Aurinkoinen

Puolivarjoinen

Kasvupaikka

Puolivarjoinen