pensasaita

Helppohoitoiset aitapensaat

Pensashanhikit (Dasiphora) ovat tiheäkasvuisia ja matalahkoja koristepensaita, jotka ihastuttavat kukinnoillaan syksyisin, aina pakkasten tuloon saakka. Pensashanhikit eivät vaadi leikkausta, joskin vanhoja oksia voidaan poistaa varhain keväällä. Pensaat viihtyvät aurinkoisilla kasvupaikoilla. Maa saa olla kuivahko tai tuore, keskiravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä. Liian kuivalla kasvupaikalla ne kuitenkin kärsivät.

Angervot (Spiraea) ovat helppohoitoisia ja suosittuja koristepensaita, jotka menestyvät vaatimattomillakin kasvupaikoilla. Aurinkoisilla paikoilla monet angervot saavat kauniin syysvärityksen. Angervot ovat talvenkestäviä. Ne kukkivat yleensä keski- ja loppukesästä. Kasvustoja voi uusia karsimalla vanhoja oksia.

Syreenit (Syringa) ovat tuttu näky Suomen kesässä tuoksuvine kukkineen. Ne ihastuttavat aurinkoisilla kasvupaikoilla, ja viihtyvät samalla paikalla vuosia. Syreenit viihtyvät ravinteikkaassa ja kalkitussa maassa. Ne eivät kaipaa leikkausta, mutta kasvustoa voi nuorentaa leikkaamalla varhain keväällä heikkoja oksia pois.

Tuijat (Thuja) ovat klassisia ja helppohoitoisia havukasveja, jotka sietävät hyvin leikkaamista ja muotoilua. Ne menestyvät myös syvässä varjossa. Maan on hyvä olla runsasravinteista, tuoretta – kosteaa ja hapanta tai kalkittua. Tuijat menestyvät myös auringossa, kunhan kasvualusta on kosteahko. Tuijista saat kiitollisen ja ikivihreän pensasaidan!

Aroniat (Aronia) ovat terveitä ja ihastuttavia marjapensaita. Parhaiten marjatuotantoon sopii marja-aronia ja paras marjasato tulee aurinkoisella kasvupaikalla. Pensaat ovat täysin itsepölytteisiä. Aroniat kannattaa istuttaa siten, ettei marjat pääse tahraamaan esimerkiksi vaaleaa laatoitusta. Aroniat menestyvät parhaiten aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Maan on hyvä olla keskiravinteista ja läpäisevää multamaata. Aronioilla on kaunis punainen syysväri.

Pensasaidoissa taimien istutusväli on kasvista riippuen 30-50 cm.