Leikkokukkien hoitovinkkejä

Miten saan kukat kestämään maljakossa mahdollisimman pitkään?

Suurin osa leikkokukista kestää maljakossa oikein hoidettuna noin viikon verran. Alle olemme listanneet vinkkejä, joiden avulla saat leikkokukkasi kestämään maljakossa mahdollisimman pitkään.

  1. Veden oikea lämpötila 

Yleisesti voidaan ajatella puuvartisten leikkokasvien viihtyvän lämpimässä vedessä ja pehmeävartisten kukkien kuten jaloleinikin ja tulppaanin viihtyvän kylmässä vedessä. Mikäli haluat hidastaa kukan kukintaa, voit asettaa kukan viileään veteen. Mikäli haluat vauhdittaa esimerkiksi ruusun tai liljan kukkintaa, voit asettaa kukat lämpimään veteen. Kukkakimpun ostaessa puhdas viilea tai haalea vesi on varmin vaihtoehto.

  1. Puhdas vesi

Kaikki kukat viihtyvät parhaiten puhtaassa vedessä, jonka takia on tärkeää vaihtaa maljakkoon puhdas vesi vähintään kahden päivän välein. Kukkakaupasta saat halutessasi mukaan virkisteen, joka estää bakteereja kertymästä maljakkoon. 

  1. Pese maljakko

Vedenvaihdon yhteydessä on olennaista myös maljakon pesu. Myös tämä estää bakteerien kasvun maljakossa.

  1. Uusien imupintojen leikkaaminen

Voit leikata parin päivän välein leikkokukille myös uudet viistot imupinnat terävällä puhtaalla veitsellä. Tähän soveltuu esimerkiksi pieni vihannesveitsi. Mikäli kukkien käsittely veitsellä tuntuu haastavalta, voit myös leikata uudet viistot imupinnat terävillä leikkokukille tarkoitetuilla sekatööreillä tai puutarhasaksilla. Osa kukkakaupoista myy suosituimpia floristien käyttämiä leikkokukkasekatöörejä.

  1. Aseta maljakko pois auringosta

Leikkokukat kukkivat nopeiten auringossa. Mikäli haluat nauttia kukkakimpustasi mahdollisimman pitkään, aseta kimppu varjoisaan paikkaan. Leikkokukat eivät myöskään viihdy helteisessä paikassa.

Leikkokukkien kestolla on luonnollisesti eroa. Ruusujen ja neilikoiden välillä kestossa voi olla huomattava ero. Ruusut kestävät yleensä muutamasta päivästä viikkoon, kun taas neilikat voivat kestää viikosta kahteenkin oikein hoidettuina. Älä siis ole huolissasi, mikäli osa leikkokukista säilyy maljakossa pidempään kuin toiset – se on luonnollista. <3