Huonekasviklassikko: Peikonlehti

Peikonlehti (Monstera deliciosa) on nauttinut viherkasvien kuninkuudesta jo vuosikausia, ja syystäkin. Peikonlehti on upea, suureksi kasvava viherkasvi, jonka lehdet kasvavat otollisella paikalla näyttävän kokoisiksi. Peikonlehden parhaat puolet saa esiin, kun sen kasvu tuetaan kasvituella. Peikonlehti on helppohoitoinen klassikkokasvi, joka sopii mainiosti myös aloitteleville viherpeukaloille.

Peikonlehti tarvitsee mieluusti tilaa ympärilleen, jolloin sen rehevä lehdistö pääsee parhaiten näkyville.

Peikonlehdet tarvitsevat menestyäkseen runsasvaloisen kasvupaikan. Aurinkoakin ne kestävät hyvin, mutta eivät mielellään asustele paahteisilla paikoilla. Liian varjoisella kasvupaikalla lehdet jäävät pieneksi ja niiden nivelväli pitenee, joka saa peikonlehden näyttämään venähtäneeltä ja hieman epäsiistiltä. Liian pimeällä paikalla peikonlehti ei juurikaan tee kuuluisia liuskottuneita lehtiään, vaan lehdet jäävät ehyiksi. Mikäli kodista ei löydy runsasvaloista paikkaa, voi peikonlehdelle ostaa kasvivalon, jonka voimin se jaksaa kasvattaa lehtikokoa. 

Optimaalinen kasvualusta peikonlehdelle on oikein rouhea ja läpäisevä kasvualusta. Huonekasviharrastajien keskuudessa suosittu, toimiva yhdistelmä koostetaan esimerkiksi kaarnasta, perliitistä ja kookoskuidusta tai mullasta. Peikonlehdelle sopii kuitenkin vallan mainiosti myös tavallinen viherkasveille soveltuva multa. Tärkeää on kuitenkin se, että kasvualusta ei pysy pitkiä aikoja liian märkänä, ja että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Peikonlehden kasvualustan saakin antaa kuivua kastelukertojen välissä. Liikakastelusta peikonlehti ilmoittaakin kellastuvilla lehdillä ja veltolla yleisilmeellä.

Peikonlehteä voi lannoittaa kasvukaudella keväästä syksyyn suht runsaastikin, varsinkin jos kyseessä on jo isokokoinen kasvi. Lannoitus annostellaan käytettävän tuotteen ohjeiden mukaisesti. Talviaikaan kasteluveteen voi sekoittaa myös merilevää

Peikonlehden lisäys onnistuu helposti ottamalla siitä pistokkaita. Pistokkaassa täytyy olla osa runkoa mukana. Pelkästä lehtivarresta kasvi ei lähde tekemään uutta kasvua, vaikka juuria se saattaakin tehdä. Kasvupisteen löytää lehtihangan takaa piilosta, se on yleensä ovaalin muotoinen pieni pahkura rungossa. Kasvupisteestä kasvi kasvattaa uuden latvan. Pistokkaat voi juurruttaa vedessä tai suoraan kasvualustassa.

Peikonlehti tekee runsaasti ilmajuuria runkoonsa. Ilmajuurten voi antaa valua kasvista koristeellisesti, ohjata ne kasvualustaan tai kiertää ruukun ympärille. 

Peikonlehti istutetaan uuteen ruukkuun, kun juuripaakku on täyttänyt vanhan ruukun. Uudelleen istutus tehdään yleensä keväällä tai kesällä.